29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

I am woman

Η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για το ΑΕΕ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τα ΑΕΕ το 2006. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να υπογραμμιστεί η σοβαρότητα και τα αυξημένα ποσοστά εμφάνισης της νόσου, να δοθεί έμφαση στην ανάγκη για τον σχεδιασμό νέων στρατηγικών πρόληψης και θεραπείας της νόσου, ενώ παράλληλα να τονιστεί η ανάγκη να εξασφαλιστούν ποιοτικότερες και αποδοτικότερες υπηρεσίες φροντίδας και υποστήριξης για τους επιζώντες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για το ΑΕΕ (World Stroke Organization) την ημέρα αυτή επιλέγει να δώσει έμφαση στην γυναίκα και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το ΑΕΕ στον γυναικείο πληθυσμό, προωθώντας την καμπάνια με τίτλο «Είμαι Γυναίκα».

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε ΕΔΩ


FAST

Στα πλαίσια των δράσεων που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως, ο Αμερικάνικος Σύλλογος για το ΑΕΕ «American Stroke Association» τα τελευταία χρόνια προωθεί την καμπάνια με τίτλο «F.A.S.T» με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού στην έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων του ΑΕΕ. Η ταχεία αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων έχει αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ασθενή αλλά και για την πρόληψη της αναπηρίας στην οποία μπορεί να οδηγήσει ένα ΑΕΕ.


Τι σημαίνει FAST?
F = Face dropping (παράλυση προσώπου)
A = Arm weakness (αδυναμία άνω άκρου)
S = Speech difficulties (διαταραχές ομιλίας)
T = Time to call 9-1-1 (ειδοποίηση ΕΚΑΒ)

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε ΕΔΩ


FAST song

Ο Αμερικάνικος Σύλλογος για το ΑΕΕ παράλληλα με το κίνημα ενημέρωσης “TOGETHER TO END STROKE” εμπνεύστηκε τις «FAST μελωδίες». Όλα τα πρώιμα συμπτώματα του ΑΕΕ σε ένα τραγούδι εύκολο στην απομνημόνευση και σε LATIN, R n΄B και POP ρυθμούς! Τα τραγούδια μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ


ΕΕΑΕΝ

Την ημέρα αυτή τιμά και Η Ελληνική Εταιρεία Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων, ως Εθνική Εταιρεία - Μέλος της World Stroke Organization με το παρακάτω video στο οποίο η ελληνική απόδοση έγινε με την συνεργασία της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας και της ΕΕΑΕΝ. Ένα εξαιρετικό βίντεο για το ΑΕΕ , την ζωή μετά από αυτό και την σημασία της ανεξάρτητης και λειτουργικής διαβίωσης!

Για να δείτε το σχετικό βίντεο, πατήστε ΕΔΩ