HOBBYtalk

Το HOBBYtalkTM  είναι μια πρωτοποριακή εφαρμογή Εναλλακτικής Επικοινωνίας για pc, tablets και smartphones. Δημιουργήθηκε από την ομάδα του ReHOBBYlitation  με σκοπό την χρήση του από κάθε ενδιαφερόμενο, ο οποίος θέλει να δοκιμαστεί στη χρήση ένός λογισμικού ΕΕ, χωρίς όμως να επενδύσει χρήματα σε κάποιο λογισμικό που δεν γνωρίζει αν του ταιριάζει.

Αφορμή για την έμπνευση και δημιουργία του HOBBYtalkTM(παρουσιάζεται demo έκδοση) ήταν η ανάγκη εύρεσης - λύσης υψηλής τεχνολογίας για επικοινωνία, για ένα περιστατικό, με πλήρη αδυναμία παραγωγής γραπτού και προφορικού λόγου, λόγω της σοβαρής κλινικής του κατάστασης, που παρακολουθούσα ως εργοθεραπεύτρια.

Πιο αναλυτικά ο Ν.... επικοινωνούσε με νεύματα για «ναι» και «όχι» ή έδειχνε αυτό που ήθελε με κίνηση των ματιών του, ενώ βρισκόταν καθηλωμένος στο αναπηρικό του αμαξίδιο. Παράλληλα είχε ήδη εκπαιδευτεί στην χρήση κάποιων βασικών εικονιδίων Makaton, όπου τα επέλεγε είτε οπτικά, είτε με τη βοήθεια άλλου προσώπου, υποβοηθώντας το χέρι του για να προσεγγίσει την κάρτα της επιλογής του.  Με τον τρόπο αυτό ο Ν.... διατηρούσε μια στοιχειώδη επικοινωνία με το περιβάλλον του.

Ο τρόπος αυτός όμως σιγά – σιγά έτεινε προς τη μονοτονία και καθώς προέκυπτε η ανάγκη προσθήκης επιπλέον εικονιδίων στον καθημερινό του πίνακα επικοινωνίας, είχε ως αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και πιο δύσχρηστος. Για το λόγο αυτό λοιπόν καταλήξαμε με τους γονείς ότι θα πρέπει να βρεθεί μια τεχνολογική λύση για την αντικατάσταση του λόγου. Όμως η μικρή γκάμα λογισμικών εναλλακτικής επικοινωνίας στα ελληνικά, η πολυπλοκότητα στη χρήση τους και πάνω απ΄όλα τα υψηλά κόστη των συσκευών και λογιμικών, καθιστούσαν σχεδόν αδύνατη την αγορά ενός τέτοιου συστήματος από την οικογένεια του Ν...., καθώς οι ανάγκες του χρήστη ήταν πολύ πιο συγκεκριμένές και τελικά πολύ πιο απλές από αυτό που προσέφεραν τα σύνθετα λογισμικά του εμπορίου.

Για το λόγο αυτό ζήτησα τη βοήθεια του πολύτιμου πλέον συνεργάτη μου Γιώργου (Ηλεκτρονικού - Μηχανικού). Προσπαθήσαμε λοιπόν να βάλουμε κάτω τα δεδομένα και να σκεφτούμε ποιες ήταν οι ανάγκες των περιστατικών που τόσα χρόνια παρακολουθούσα σε επίπεδο επικοινωνίας.  Τι ήταν αυτό που τους εμπόδιζε από την επιλογή μιας λύσης υποστηρικτικής τεχνολογίας; Η απάντηση τελικά δεν ήταν μια. Η πολυπλοκότητα χρήσης, ο ογκος της πληροφορίας αλλά και το αυξημένο κόστος σε συνδιασμό με το ερώτημα πολλών γονιών «μήπως αυτό δεν θα του αρέσει ή δεν θα του κάνει;», αποτελούσαν τους κύριους λόγους απόρριψης μιας τέτοιας λύσης.

Αναρωτηθήκαμε λοιπόν: «πως θα μπορούσαμε να δώσουμε απλές, σύγχρονες, οικονομικές και εξατομικευμένες λύσεις;» Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον Γιώργο, ο οποίος έχει ήδη μάθει να σκέφτεται και σαν εργοθεραπευτής! «Να φτιάξουμε μια εφαρμογή ΕΕ στα ελληνικά, η οποία να παίζει σε κάθε συσκευή (pc, tablet, smartphone), να μην χρειάζεται εγατάσταση και να είναι προσβάσιμη και διαδικτυακά, αλλά πάνω από όλα οικονομική αφού η εφαρμογή θα μπορεί να παραμετροποιείται δυναμικά για κάθε χρήστη, θα στήνεται σύμφωνα με τις ανάγκες του και θα τροποποιείται ή θα επεκτείνεται σύμφωνα με τα όποια νέα δεδομένα προκύπτουν».

Αυτό ήταν! Διάλεξα και του έδωσα μερικά εικονίδια makaton που χρησιμοποιούσε ο Ν.... και ο Γιώργος μου έφερε μια εφαρμογή ΕΕ, με εκφώνηση μυνημάτων! Πιο αναλυτικά στην οθονή υπήρχαν εικονίδια βασικού λεξιλογίου, ενω δεξιά και αριστερά με κόκκινη και πράσινη επισύμανση εικονίδια «όχι» και «ναι».  Ο χρήστης πολύ απλά επιλέγει το εικονίδιο που επιθυμεί απαντώντας μονολεκτικά σε ερωτήσεις με «όχι»και «ναι» ή εκφράζει ανάγκες επιλέγοντας ένα εικονίδιο π.χ. «φαγητό». Αυτή η εφαρμογή ήδη χρησιμοποιείται από τον Ν.... και όχι μόνο, με πολύ θετικά αποτελέσματα (σύντομα θα αναρτηθεί και βίντεο με τη χρήση του HOBBYtalkTM από τον Ν....).

Τεχνικα χαρακτηριστηκα και πλεονεκτήματα του HOBBYtalkTM

  •           Εκφώνηση ηχογραφημένων μηνυμάτων στα ελληνικά (ανδρική – γυναικεία φωνή)
  •      Απεριόριστος αριθμός εικόνων και μηνυμάτων της επιλογής του χρήστη
  •           Προσθήκη επιπλέον θεματικών ενοτήτων σε 2η κ 3η σελίδα
  •           Συμβατό με Windows, MAC, Linux, Android, iOS (Cross platform support)
  •            Δε θέλει εγκατάσταση παρά μόνο την αποθήκευση της εφαρμογής στη συσκευή (PC, tablet, Smartphone)
  •        Με σύνδεση στο site www.ergotherapist.gr ο χρήστης θα μπορεί να ανακαλέσει τη δική του εξατομικευμένη εφαρμογή σε περίπτωση που δεν έχει μαζί του τη συσκευή με την εφαρμογή. Αντικαθιστά λοιπόν την συσκευή του, με οποιαδήποτε άλλη, οποιαδήποτε στιγμή, αρκεί να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.
  •          Κάθε εικονίδιο μπορεί να αντιστοιχίζεται με ένα ηχητικό μήνυμα, ένα κείμενο ή κάποια παραπομπή σε σύνδεσμο (π.χ. κάποιο site ή το αγαπημένο τραγούδι του στο youtube)
  •            Κάθε εφαρμογή είναι προσωπική (παραμετροποιείται δυναμικά, στήνεται σύμφωνα με τις ανάγκες καθε χρήστη, τροποποιείται ή επεκτείνεται).

Πιστεύοντας λοιπόν στην ιδέα του ReHOBBYlitation και σκεπτόμενοι τη χρησιμότητα που μπορεί να έχει αυτή η εφαρμογή , ακόμα και στην απλούστερη μορφή της (όπως δημιουργήθηκε πειραματικά και δοκιμάστηκε για τις ανάγκες του Ν....), αποφασίσαμε να την αναρτήσουμε στο διαδίκτυο με δυνατότητα ελεύθερης και πάνω απ’ όλα δωρεάν χρήσης. Δοκιμάστε τη DEMO εφαρμογή ΕΔΩ.

Για εξατομικευμένες λύσεις και δημιουργία της προσωπικής σας εφαρμογής, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία,

 

Πατρίσια Γεωργακαράκου

Εργοθεραπεύτρια S.I & NDT
Εξιδεικευμένη στη Νευροαποκατάσταση                                     
Παιδιών & Ενηλίκων

Γιώργος Αλεξανδράτος

MSc Ηλεκτρονικός Αυτοματισμός