Η Μέθοδος της Λειτουργικής Διαχείρισης Τόνου (Functional Tone Management)

Η Μέθοδος της Λειτουργικής Διαχείρισης Τόνου

(Functional Τone Management)

Πρόγραμμα Αποκατάστασης Άνω Άκρου με το Δυναμικό νάρθηκα SAEBOFLEX

Το πρόγραμμα αποκατάστασης άνω άκρου F.T.M. (Functional Tone Management) σε συνδυασμό με τη χρήση του δυναμικού νάρθηκα SAEBOFLEX είναι μια νέα επαναστατική μέθοδος στην αποκατάσταση του άνω άκρου, που εστιάζει στην επιβεβλημένη χρήση του προσβεβλημένου άκρου, μέσω τακτικά επαναλαμβανόμενων, στοχοκατευθυνόμενων και λειτουργικών δραστηριοτήτων.

Ο δυναμικός νάρθηκας χεριού Saeboflex™ που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα F.T.M., αποτελείται από ένα σύστημα με ελατήρια που βοηθά τα δάκτυλα να «ανοίξουν» μετά από μια λειτουργική λαβή. Έτσι ο χρήστης γίνεται ικανός να πιάσει ένα αντικείμενο πραγματοποιώντας δυναμική κάμψη των δαχτύλων, να μετακινήσει το αντικείμενο (μπάλα) και στη συνέχεια χαλαρώνοντας να επιτρέψει στα ελατήρια να βοηθήσουν στην έκταση των δακτύλων του.

Με τον τρόπο αυτό και ο ασθενής που έχει μικρή κίνηση στον ώμο και τον αγκώνα, αλλά καθόλου λειτουργική άκρα χείρα, μπορεί να πραγματοποιεί σύνθετες δραστηριότητες, εντάσσοντας όλο το άνω άκρο σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, ανεξαρτήτως στόχου και να εκπαιδευτεί σε πιο λειτουργικές καθημερινές κινήσεις. Μετά λοιπόν από τη χρήση του νάρθηκα ο ασθενής έχει πραγματοποιήσει κινήσεις σε πιο φυσιολογικά πρότυπα κίνησης, λόγω της συμμετοχής της άκρας χείρας και καλείται να «αναπαράγει» την κίνηση στην οποία εκπαιδεύτηκε, χωρίς το νάρθηκα.

Αυτό δίνει την δυνατότητα στον ασθενή

  • Να χρησιμοποιεί το άνω άκρο ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο της «επίκτητης αχρησίας» (αποφυγή χρήσης του άκρου).
  • Να ελέγχει το μυϊκό του τόνο ώστε η χρήση του χεριού του να είναι εφικτή.
  • Να αυξήσει το εύρος κίνησης, τη δύναμη, την αντοχή και τον έλεγχο του χεριού του.

Το Πρόγραμμα FTM είναι παγκοσμίως αποδεκτό (Η.Π.Α., Καναδάς, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Νορβηγία, Αυστραλία, κλπ.) και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε ασθενείς με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση, αλλά και σε παιδιά με Εγκεφαλική Παράλυση.

 

Η μέθοδος της Εξαναγκαστικά Προκαλούμενης Κινητικής Θεραπείας Constraint Induced Movement Therapy

Τι είναι;

Η μέθοδος της εξαναγκαστικά προκαλούμενης κινητικής θεραπείας, είναι μια ευρέως διαδεδομένη θεραπευτική προσέγγιση στο πεδίο της αποκατάστασης ασθενών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Στόχος της μεθόδου είναι να «επανεκπαιδεύσει τον εγκέφαλο» του ασθενή, ώστε να «αναδιοργανώσει» τα δίκτυά του μετά από μια σοβαρή νευρολογική βλάβη, μέσω της εξαναγκαστικής και σκόπιμης χρήσης των προσβεβλημένων άκρων του σώματος.

Η θεωρία αυτή βασίζεται στις έρευνες του Dr. Edward Taub και των συνεργατών του στο πανεπιστήμιο της Alabama. Οι έρευνές του έδειξαν ότι οι ασθενείς μπορούν να «μάθουν» να βελτιώνουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν τα προσβεβλημένα άκρα τους, αποφεύγοντας τη μονόπλευρη χρήση του σώματος, ασχέτως με τη χρονιότητα του περιστατικού. Με τον τρόπο αυτό αυξάνουν σημαντικά το ποσοστό χρήσης των προσβεβλημένων άκρων τους στις δραστηριότητες καθημερινής διαβίωσης, βελτιώνοντας σημαντικά την κινητικότητα τους.

Ο ρόλος της εργοθεραπείας στην αποκατάσταση της σεξουαλικής έκφρασης σε ασθενείς μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

(Συγγραφέας: Ιωάννα Ζέρβα – NDT & SI Therpist)

Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα έχει ξεκινήσει να αναλύεται και να συζητιέται ανοικτά και έντονα από τη δεκαετία του 1960. Μία σημαντική πτυχή της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου ήρθε, από εκείνη τη περίοδο, έντονα στο προσκήνιο και έχει μελετηθεί με σημαντικά αποτελέσματα για τη κατανόηση της ανθρώπινης ψυχικής υπόστασης. Δυστυχώς, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τους ανθρώπους με κινητικές διαταραχές, παρόλο την ανάπτυξη της αποκαταστασιακών επιστημών. Η δική τους ανάγκη για σεξουαλική έκφραση βρισκόταν στο περιθώριο, παρόλο που η ικανοποίησή της αποτελεί βασικό κομμάτι της εργοφύσης κάθε ανθρώπου. Κυρίως από το 1995 και μετά, υπήρξε σοβαρή προσπάθεια μελέτης και αντιμετώπισης των δυσκολιών που απορρέουν από τη μη ικανοποίησή της στους ανθρώπους, που ήρθαν αντιμέτωποι με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, και η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται με πολύ καλά αποτελέσματα. Στο παρακάτω άρθρο αναφέρονται όλες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, πως επηρεάζουν τη σεξουαλική τους έκφραση και πως μπορούν να ανταπεξέλθουν.

 Κατεβάστε όλο το άρθρο κάνοντας click, ΕΔΩ